Batony proteinowe- odżywcze i smaczne
Batony proteinowe oraz energetyczne możemy zaliczyć o produktów z kategorii odżywek. Stosują je często sportowcy. Ich zadaniem jest dodanie im energii, gdy zamierzają ciężko trenować oraz batony te odbudowują mięśnie po ciężkim treningu. Na pewno musimy wiedzieć, kto może spożywać proteinowe batony oraz jakie to będzie mieć konsekwencje w przyszłości.
Proteinowe batony. Czym są?
Batony energetyczne, między innymi batony proteinowe posiadają w sobie sporą ilość węglowodanów. To sprawia, że powinny być spożywane przed treningiem. Również są one potrzebne w trakcie treningu fizycznego. Z racji tego, zawierają sporo węglowodanów, wtedy ich energia się uwalnia w sposób stopniowy. Świetną kompozycją batonów energetycznych dla osób, które ciężko trenują, jest mniej więcej dwie trzecie węglowodanów złożonych. Produkty te muszą w sposób znaczący uzupełniać węglowodany oraz powodować odbudowę mięśni po fizycznym wysiłku. O tym musimy pamiętać. Proteinowy baton zawiera więcej białka od batonu węglowodanowego. Ten pierwszy dostarcza sporo cukru oraz białka, które występuje w proporcji jeden do czterech. W sytuacji, kiedy musimy dokonać wyboru między odpowiednimi produktami, które zawierają sporo proteiny, na pewno pierwszym naszym wyborem powinny być takie produkty, jak: mięso (nie ma znaczenia, czy z indyka, ryby, czy też wątróbka), białko z jaj kurzego, różne produkty mleczne (na przykład maślanka, jogurty, sery, mleko lub kefiry). Białko, które się w nich znajduje świetnie się przyswaja oraz właściwie uzupełniane są jego niedobory.
Czy proteinowe batony są dla każdego?
Na pewno takie batony mają wiele zalet oraz powinny być spożywane przez sportowców, którzy uprawiają sporty siłowe. Te osoby, które trenują amatorsko, nie muszą spożywać batonów proteinowych. O tym powinniśmy wiedzieć. Wszyscy, którzy korzystają z takich batonów, muszą być świadomi, że mają one w swoim składzie substancje, które niestety mogą mieć negatywny wpływ na nasze zdrowie. Wynika to z ich składu, gdzie znajdziemy tłuszcze nasycone oraz tak zwane tłuszcze trans. Ich nadmierne spożywanie może przyczynić się do pojawienia się choroby, jaką jest cukrzyca. Zwiększa się także ryzyko zachorowania na choroby związane z układem sercowo-naczyniowym. Niestety takie są fakty. Wobec tego spożywajmy proteinowe batony w odpowiednich ilościach. Nie przesadzajmy, gdyż może się to dla nas źle skończyć. Na pewno chcemy uniknąć jakichkolwiek poważnych chorób. Proteinowe batony są w pewnych sytuacjach wymagane, lecz kiedy jest możliwość zastąpienia ich innymi produktami, to nic nie stoi na przeszkodzie, żeby to zrobić.